Monthly Archives: May 2017

Μαραθώνιος δρόμος: 42,195 χιλιόμετρα δόξας & Ιστορίας

by ,

Μαραθώνιος δρόμος: 42,195 χιλιόμετρα δόξας & Ιστορίας

Μια διαδρομή 42,195 χιλιόμετρων που αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης. Ένας μύθος 2.500 χρόνων που ξεκινά από το θρύλο του Φειδιππίδη και φτάνει στους σύγχρονους ήρωες του κλασσικού αθλητισμού. Ένα αγώνισμα που ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτός είναι ο μαραθώνιος δρόμος και αυτή που ακολουθεί η ιστορία του…

Νενικήκαμεν!

Η γέννηση του μαραθωνίου δρόμου ταυτίζεται ουσιαστικά με το έπος της Μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Οι ιστορικοί κάνουν λόγο για τη μεταφορά της χαρμόσυνης είδησης της νίκης των Ελλήνων από το Μαραθώνα στην Αθήνα, από έναν οπλίτη που διένυσε 42,195 χιλιόμετρα για να φτάσει από την πεδιάδα της μάχης στη σημερινή ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το μύθο ο οπλίτης αυτός δεν ήταν άλλος από το Φειδιππίδη, ξακουστό δρομέα της εποχής, στον οποίο – όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος – είχε ανατεθεί να τρέξει απόσταση 1.140 σταδίων (περισσότερα από διακόσια χιλιόμετρα) μέσα σε δύο μέρες, προκειμένου να μεταβεί από το Μαραθώνα στη Σπάρτη και να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων μόλις αποβιβάστηκαν οι Πέρσες στα παράλια της Αττικής. Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, μόλις ο Φειδιππίδης εισήλθε στο χώρο  της Συνέλευσης της Βουλής αναφώνησε το περίφημο «Νενικήκαμεν» και στη συνέχεια ξεψύχησε…

Ωστόσο καμιά ιστορική αναφορά δεν επιβεβαιώνει ότι η Φειδιππίδης ήταν εκείνος που έτρεξε πρώτος τη διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα.

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Πλούταρχος ανέφερε ότι το αγγελτήριο της νίκης έφτασε στην Αθήνα από έναν απλό μαραθωνοδρόμο οπλίτη, που είχαν πολεμήσει στο Μαραθώνα, τον Ευκλή. Φορώντας την πανοπλία του και τον οπλισμό του ο μαραθωνομάχος Ευκλής διέτρεξε 42.195 μέτρα και στα βήματα του έμελλε να βαδίσουν μετά από πολλούς αιώνες εκατομμύρια άνθρωποι…

Ο μαραθώνιος στη σύγχρονη εποχή

Η ιδέα της γέννησης του μαραθωνίου δρόμου ως αγώνισμα του κλασσικού αθλητισμού ανήκει στο Γάλλο γλωσσολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος».

Έτσι η επίσημη έναρξη της ιστορίας του μαραθωνίου δρόμου καταγράφεται στις 10 Μαρτίου 1896 με τη διεξαγωγή των πανελληνίων προκριματικών αγώνων που θα καθόριζαν την ταυτότητα των έξι αθλητών που θα λάμβαναν μέρος στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής.

Η απόσταση των 42,195 μέτρων καθορίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου του 1908, καθώς τόσα ήταν τα χιλιόμετρα που χώριζαν τα ανάκτορα του Ουίνδσορ και το Ολυμπιακό Στάδιο του Shepherd’s Bush στα δυτικά του Λονδίνου. Ο συγκεκριμένος μαραθώνιος, μάλιστα, έμεινε στην ιστορία ως «η κούρσα του αιώνα», καθώς ο δρομέας που έκοψε πρώτος το νήμα, ο Ντοράντο Πιέτρι, κατάφερε να τερματίσει παραπαίοντας και αφού νωρίτερα είχε σωριαστεί εφτά φορές στο στίβο. Ο Πιέτρι έφτασε στη γραμμή του τερματισμού βοηθούμενος από τους κριτές, μοιραία αποκλείστηκε, αλλά παρέλαβε για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του αναμνηστικό κύπελλο από τη Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Δανίας.

Το παγκόσμιο ρεκόρ

Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την καλύτερη επίδοση μαραθωνοδρόμου στην ιστορία του αγωνίσματος (καθώς οι διαδρομές και οι καιρικές συνθήκες ποικίλουν ανά αγώνα) η IAAF αναγνωρίζει ως παγκόσμιο ρεκόρ τις 2 ώρες, 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα που σημείωσε ο μεγάλος Αιθίοπας ολυμπιονίκης Χάιλε Γκεμπρεσελασιέ στο μαραθώνιο του Βερολίνου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2008.

Ο μαραθώνιος των γυναικών

Ο μαραθώνιος των γυναικών διεξήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του  1984 στο Λος Άντζελες με νικήτρια την Τζόαν Μπενόιτ (Joan Benoit) από τις Ηνωμένες Πολιτείες με χρόνο 2 ώρες 24 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα. Ο συγκεκριμένος μαραθώνιος, μάλιστα, μας χάρισε μια από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με πρωταγωνίστρια την 39χρονη Ελβετίδα, Γκαμπριέλα Άντερσεν, η οποία κατάφερε να τερματίσει σε κατάσταση πλήρους εξάντλησης κόβοντας την ανάσα χιλιάδων θεατών στο στάδιο και εκατομμυρίων τηλεθεατών σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στις γυναίκες εμφανίζεται επίσημα η Βρετανή Πώλα Ράντκλιφ (Paula Radcliffe) η οποία στο μαραθώνιο του Λονδίνου στις 13 Απριλίου 2003, τερμάτισε σε 2 ώρες 15 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.

Εθνικό Πάρκο Σχινιά

by ,

Ένας υγροβιότοπος, ένα παράλιο πευκοδάσος, μία πηγή, μία χερσόνησος, ένας λόφος και ένας μαγευτικός όρμος. Αυτό είναι το ανάγλυφο τοπίο που συνθέτει το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής. Μια έκταση 13,84 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία ο ρόλος του νερού είναι κυρίαρχος καθώς ξεκινά από πηγές και ρέει προς τη θάλασσα συντηρώντας έλη, λίμνες και ρυάκια. Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά μπορεί κανείς να συναντήσει αλεπούδες, ασβούς, σκαντζόχοιρους, λαγούς, ερπετά, χελώνες, βάτραχους…

Κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες για αναψυχή (απόλαυση ακτών, κολύμπι, θαλάσσια σπορ), την παρατήρηση πτηνών και την απόλαυση του τοπίου.

Ιστορικά ο χώρος ταυτίζεται με το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα, και συγκεκριμένα με το στρατόπεδο των  Περσών, ενώ το Τρόπαιο της Μάχης βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση. Σε αυτό περιλαμβάνεται επίσης και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.

Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό αριθμό GR 3000003 με συνολικά 19 τύπους ενδιαιτημάτων, 115 είδη πτηνών με δυνητική ποικιλότητα 215 ειδών ενώ υπάρχουν απειλούμενα είδη ψαριών γλυκού νερού, αμφιβίων και ερπετών. Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά αποτελείται από τα ακόλουθα οικοσυστήματα:

1. Πευκοδάσος Σχινιά: Το παράλιο πευκοδάσος (ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην Ευρώπη) βρίσκεται μεταξύ του υγροτόπου και της θάλασσας, σε αμμώδη έκταση με αμμοθίνες και είναι ένα από τα τρία δάση κουκουναριάς στην Ελλάδα. Η κουκουναριά (Pinus pinea) με τη χαρακτηριστική κόμη που θυμίζει ομπρέλα, εξαπλώνεται κυρίως στα δυτικά του δάσους, ενώ προς τα ανατολικά συνυπάρχει με τη χαλέπιο πεύκη (Pinus halepensis), η οποία σταδιακά την αντικαθιστά.

2. Χερσόνησος Κυνοσούρα: Η χερσόνησος Κυνοσούρας και ο λόφος της Δρακονέρας είναι ασβεστολιθικοί σχηματισμοί, που διαθέτουν θαμνώδη, μεσογειακή βλάστηση με κυρίαρχο είδος τον θάμνο Juniperus phoenicea. Η χερσόνησος της Κυνοσούρας έχει υποστεί ελάχιστες αλλοιώσεις και παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα. Στη χλωρίδα περιλαμβάνεται και το ενδημικό γεώφυτο Fritillaria obliqua subsp obliqua, υποείδος που κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

3. Μακαρία Πηγή: Η Μακαρία Πηγή αναβλύζει στο βορειοδυτικό άκρο του Εθνικού Πάρκου, συντηρώντας δύο λίμνες γλυκού έως υφάλμυρου νερού. Οι λίμνες διαθέτουν υδρόβια και παρόχθια βλάστηση με καλάμια. Εκεί ζει ένα μικρό ενδημικό ψάρι, η ντάσκα, με την επιστημονική ονομασία Pseudophoxinus stymphalicus subsp. marathonicus. Η φυσική ροή της πηγής έχει πλέον αποκατασταθεί και σήμερα ο κύριος όγκος των νερών της ρέει προς τον υγρότοπο μέσω του κωπηλατοδρομίου. Στο τεχνητό κανάλι που παροχέτευε παλιότερα το σύνολο των νερών της πηγής στη θάλασσα, διοχετεύεται σήμερα οικολογική παροχή, για να διατηρηθεί η βλάστηση που αναπτύχθηκε, όπως τα υδροχαρή φυτά στην επιφάνεια των νερών και τα φύκη του γένους Chara στο βυθό του καναλιού.

4. Υγρότοπος Σχινιά: Με γλυκό, υφάλμυρο και αλμυρό νερό, καλαμιώνες, αλμυρίκια, αλοφυτική βλάστηση και υγρά λιβάδια, ο οποίος κατακλύζεται περιοδικά. Απαντάται μεγάλη ποικιλία απειλούμενης ορνιθοπανίδας, όπως τα είδη Ardea purpurea, Ardeola ralloides, Circus aeruginosus, Circus pygargus, Cisticola juncidis, Egretta garzetta, Ixobrychus minutus, Plegadis falcinellus.

5. Λίμνη Στόμι: Το χαμηλότερο τμήμα του υγροτόπου, στην ανατολική του άκρη, πλημμυρίζει εποχικά με αλμυρό νερό. Στην περιοχή συναντώνται το σπάνιο ορχεοειδές Orchis palustris και απειλούμενα υδρόβια πουλιά, όπως τα είδη Phoenicopterus ruber, Falco naumanni και Himantopus himantopus.

6. Κόλπος Σχινιά: Στον αμμώδη βυθό του είναι παρούσα η ποσειδωνία (Posidonia oceanica), φυτό που αναπτύσσεται μόνο σε καθαρά νερά. Στα υποθαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας ζει και αναπαράγεται μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας πανίδας. Προς την βραχώδη πλευρά της Κυνοσούρας, αναπτύσσεται διαφορετική υποθαλάσσια βλάστηση με ανώτερα φύκη.…

Ελάτε να ζήσουμε το μύθο…

by ,

Μαραθώνας! Μια λέξη, μια πόλη, μια ιδέα, μια μοναδική ιστορία. Ένα σύμβολο της δημοκρατίας, μια φλόγα που μεταλαμπαδεύει σε κάθε γωνιά της Υφηλίου τις αξίες του αθλητικού ιδεώδους.

Ακόμη και η πλούσια ελληνική γλώσσα φαντάζει φτωχή για να αναδείξει το μεγαλείο της μοναδικής πόλης στον κόσμο που έχει χαρίσει το όνομά της σε ολυμπιακό αγώνισμα. Ίσως τελικά αυτό να είναι και το στοιχείο που καθιστά τον Μαραθώνα μοναδικό στον κόσμο: Η μεγάλη ιδέα που συμβολίζει!

Καλώς ήλθατε στην πόλη μας, ή όπως λέμε οι φιλόξενοι Έλληνες «καλώς ήλθατε στο Μαραθώνα μας». Το visitmarathon.gr δεν αποτελεί για όλους εμάς τους δημιουργούς του μια απλή ιστοσελίδα. Αποτελεί κάτι περισσότερο. Δημιουργήθηκε ως μια γέφυρα πολιτισμού που έχει ως στόχο να ενώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που υμνούν το όνομα και την ιστορία αυτής της μικρής ελληνικής πόλης.

Ταξιδεύοντας με ευλάβεια στην κληρονομιά των προγόνων μας σας προσκαλούμε να περπατήσετε μαζί μας στις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του Μαραθώνα του σήμερα, να ξεναγηθείτε στους σπάνιους αρχαιολογικούς του χώρους, να διασκεδάσετε όπως μόνο οι Έλληνες γνωρίζουν να διασκεδάζουν.

Για να κατανοήσεις πλήρως το μεγαλείο αυτής της πόλης δεν αρκεί απλά να διαβάσεις τα εκατομμύρια κείμενα που έχουν γραφτεί γι’ αυτή. Πρέπει, πάνω απ’ όλα να την επισκεφτείς. Να βρεθείς στην πεδιάδα που ο Μιλτιάδης και Αθηναίοι ήρωες στρατιώτες θωράκισαν το μέλλον της σημερινής Ευρώπης, να τρέξεις στα βήματα του πρώτου μαραθωνοδρόμου αγγελιοφόρου που μετέφερε στους Αθηναίους το περίφημο «Νενικήμαμεν», να ακολουθήσεις τη διαδρομή των πρώτων δρομέων που έτρεξαν μαραθώνιο στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων…

Σε περιμένουμε στο Μαραθώνα. Σε προσκαλούμε να ζήσεις μια αξέχαστη εμπειρία. Σε καλούμε να ζήσεις το δικό σου μύθο!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!